Izvješće o održanom X. edukativnom modulu Programa Stručno-razvojnog centra DV Dugo Selo

 

 

 

 

U četvrtak, 09. veljače 2023. s početkom u 12:15 sati (do 17:00 sati) u DV Dugo Selo održan je deseti edukativni modul pod nazivom Partnerstvo s roditeljima/ skrbnicima i zajednicom na području razvoja matematičke kompetencije i osnovnih kompetencija u prirodoslovlju kod djece u okviru Programa Stručno-razvojnog centra za poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz područje matematičke kompetencije i osnovnih kompetencije u prirodoslovlju. Edukacija je održana na mreži putem ZOOM platforme.

Polaznice edukacije bile su odgojno- obrazovne djelatnice dječjih vrtića Grada Zagreba, Zagrebačke županije i drugih te DV Dugo Selo, njih 43 .

Dr. sc. Mirjana Šagud s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održala je stručno predavanje na temu  Informiranost javnosti/ zajednice o važnosti razvoja matematičke kompetencije i osnovnih kompetencija u prirodoslovlju kod djece rane i predškolske dobi. Predavanje je bilo jako zanimljivo, edukativno i korisno za rad u skupini.

Odgojiteljica Josipa Mrnjaus i logopedinja Andrea Adašević održale su izlaganje na temu Stavovi i uvjerenja roditelja i odgojitelja prema matematici. Prikazale su neka ranije provedena istraživanja i njihove rezultate te ih usporedile sa istraživanjem koje su provele s roditeljima u DV Dugo Selo te odgojiteljima iz par županija. Zanimljivo je da i roditelji i odgojitelji imaju pozitivan stav prema matematici.

Marina Perković, učiteljica OŠ Josipa Zorića i Maja Vojnović, prof. matematike u OŠ Josipa Zorića održale su predavanje na temu Suradnja vrtića i osnovne škole- jačanje kompetencija djece, osobito matematičkih kompetencija i osnovnih kompetencija u prirodoslovlju. Učiteljica je pričala o važnosti partnerstva obitelji, vrtića i osnovne škole dok je profesorica matematike dala smjernice zašto je važno što ranije početi razvijati (pred)matematičke vještine te kada i kako predškolsko dijete uči matematiku. Izlaganje je bilo poučno, korisno i zanimljivo.

U poslijepodnevnom dijelu desetog edukativnog modula slijedio je prikaz odgojno- obrazovne prakse. U ovom dijelu sudjelovale su odgojiteljice i pedagoginja  iz DV Dugo Selo. Snježana Fuks dala je prikaz aktivnosti provedenih za vrijeme Dječjeg tjedna- Suradnja sa zajednicom- Dječji tjedan. Dijana Čop dala je zanimljiv prikaz aktivnosti s ciljem jačanja matematičke kompetencije i osnovnih kompetencija u prirodoslovlju- Suradnja sa zajednicom i roditeljima, gdje smo mogli vidjeti aktivnosti korisne za rad. I za kraj su odgojiteljica Irena Hlebec i pedagoginja Nikolina Bošnjak prikazale igraonice provedene u vrtiću na temu Aktivnosti i igraonice s roditeljima i djecom- prirodoslovlje (izložba Kućni ljubimci, Moj najdraži izlet u prirodu, Kukci i staništa?). Zanimljiv i koristan prikaz dobre prakse.

Edukacija u okviru desetog modula završena je online popunjavanjem evaluacijskog upitnika.

 

Pripremila: Josipa Mrnjaus, mag.praesc.educ.

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2024 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.