Izvješće o održanom VI. edukativnom modulu Programa Stručno-razvojnog centra DV Dugo Selo

 

 

 

U ponedjeljak, 2.svibnja 2022. i u utorak, 3.svibnja 2022. s početkom u 12:15 sati u DV ?Dugo Selo? održana je dvodnevna edukacija (webinar putem ZOOM-a) u okviru šestog modula Programa Stručno-razvojnog centra za poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz područje matematičke kompetencije i osnovnih kompetencije u prirodoslovlju.

Tema šestog modula Programa Stručno-razvojnog centra bila je Odgojno-obrazovni kontekst za poticanje djeteta na istraživanje i zaključivanje o zakonitostima u svijetu prirode te primjenu prirodoslovnog znanja u svakidašnjem životu..

Dr. Mirjana Šagud s Filozofskog fakulteta u Zagrebu je održala stručno predavanje Suvremeno shvaćanje djeteta- istraživač, "znanstvenik".

Potom su odgojiteljice i stručni suradnici iz DV ?Dugo Selo? prikazali odgojno-obrazovnu praksu kako bi pokazali ulogu odgojno-obrazovnog konteksta u poticanju djeteta na postavljanje pitanja, istraživanje, otkrivanje i zaključivanje o zakonitostima u svijetu prirode te primjenu prirodoslovnog znanja u svakidašnjem životu. Odgojiteljice Ivana Brekalo i Nikolina Kelava pokazale su sklop prirodoslovnih aktivnosti iz jasličke skupine, Sandra Perko i Tanja Petric, iz engleske skupine, pokazale su zanimljiv projektni rad o kišnoj glisti. Stručna suradnica pedagoginja Nikolina Bošnjak i odgojiteljica Nikolina Kelava su pokazale provedeni projekt o pticama, a Romana Pejčić je izlagala projekt o svemiru koji je radila zajedno sa svojom kolegicom Irenom Hlebec.

U popodnevnom dijelu webinara odgojiteljica Snježana Fuks daje prikaz  Dijete i opažanje, praćenje i bilježenje procesa u prirodi/pokusima, a nakon toga odgojiteljice Ivana Kralj i Josipa Mrnjaus  pokazuju radionice provedene s djecom gdje su odradili razne pokuse - Pokusi-rast biljke u različitim uvjetima, lava, površinska napetost, svjetleće jaje, čarobno mlijeko, kristalizacija, voda koja bježi, ima kisika, nema kisika, mrkva, dvije mrkve (razmnožavanje)?

Drugi dan edukacije je započet 60-minutnim zanimljivim stručnim izlaganjem prof.dr.sc. Lidije Vujičić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci na temu Razvoj znanstvene pismenosti u ustanovama za rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

Odgojiteljica Karmen Uljanić iz DV Neven iz Rovinja je u 60-minutnom izlaganju Kako djeca otkrivaju i istražuju znanstvene fenomene? pokazala projekt Može li biti drugačije?!Kako to istražuju djeca?!

Goranka Matić Šarić, str. sur. psihologinja je održala predavanje Razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja djece rane i predškolske dobi, Nikolina Bošnjak, str. sur. pedagoginja Radost otkrivanja i učenja, a pedagoginja savjetnica iz DV Sisak Stari Ivana Matijević je prikazala projekt proveden u njenom vrtiću.

U popodnevnom dijelu dana su provedene radionice za razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja (Goranka Matić Šarić, Andrea Adašević, Ivana Kralj, Josipa Mrnjaus)

Edukacija je završila evaluacijom VI. modula Programa Stručno-razvojnog centra za poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz područje matematičke kompetencije i osnovnih kompetencije u prirodoslovlju DV Dugo Selo od strane polaznika.

 

Josipa Mrnjaus, mag. praesc.educ.

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2023 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.