Izvješće o održanom II. edukativnom modulu Programa Stručno-razvojnog centra DV Dugo Selo

 

 

 

U ponedjeljak, 29.studenog 2021. te u srijedu, 1.prosinca 2021. s početkom u 12:15 sati u DV Dugo Selo je održana dvodnevna edukacija (webinar putem ZOOM platforme) u okviru drugog modula Programa Stručno-razvojnog centra za poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz područje matematičke kompetencije i osnovnih kompetencije u prirodoslovlju.

Tema drugog modula Programa Stručno-razvojnog centra bila je Odgojno-obrazovni kontekst za razvoj matematičke kompetencije djece. Sudionici edukacije bili su odgojni djelatnici dječjih vrtića Grada Zagreba, Zagrebačke županije i drugih te odgojni djelatnici DV Dugo Selo.

Na početku edukativnog seminara G.Matić Šarić, str.sur.psihologinja je u uvodnom dijelu navela kratki prikaz sadržaja dvodnevne edukacije.

Doc.dr.sc.Daria Rovan s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu održala je dva stručna predavanja pod nazivom Prikaz razvoja matematičke kompetencije djece rane i predškolske dobi te Kognitivni procesi u podlozi razvoja matematičke kompetencije djece.

Nakon toga su odgojno-obrazovne djelatnice DV Dugo Selo, Nikolina Bošnjak i Snježana Fuks, Antonija Jagatić i Željka Cik Grgošić te Goranka Matić Šarić napravile 90 minutni prikaz projektnog odgojno-obrazovnog rada na jačanju matematičke kompetencije djeteta.

Tijekom drugog dana edukacije u okviru II.modula, prof.dr.sc. Mirjana Šagud s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održala je dva stručna predavanja: Raznolik, bogat i poticajan socijalni, materijalni i vremenski odgojno-obrazovni kontekst za poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz područje matematičke kompetencije te Primjerena potpora odgojitelja u zoni sljedećeg razvoja djece.

Nakon toga je slijedio prikaz odgojno-obrazovne prakse djelatnica DV Dugo Selo, Snježana Fuks, Romana Pejčić i Irena Hlebec govorile su o procesima učenja kod djeteta i njihovom dokumentiranju.

U popodnevnom dijelu edukacije održane su online radionice: radionicu Kako lutke Mate i Matea broje? održala je Snježana Fuks, zatim radionicu Kutija puna matematike održale su Ivana Kralj i Josipa Mrnjaus te prikaz projektnog rada iz literature pod nazivom Odakle dolazi novac održala je Goranka Matić Šarić.

Polaznici su svojim pitanjima i komentarima bili uključeni u pojedinu radionicu. 

A.Adašević  brinula se za tehnički aspekt provedbe edukacije Programa Stručno-razvojnog centra DV Dugo Selo.

Edukacija je završila evaluacijom II. modula Programa Stručno-razvojnog centra za poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz područje matematičke kompetencije i osnovnih kompetencije u prirodoslovlju DV Dugo Selo od strane polaznika.

Komentari sudionika iz evaluacijskog upitnika su sljedeći:

Vrlo korisno i edukativno.  Hvala svima na trudu

Primjeri iz prakse su jako dobro osmišljeni i prikazani i oduševili su me, a predavanja su korisna i zanimljivo prezentirana.

Ovom edukacijom dobivam dobru teoretsku podlogu, razumijevanje šireg konteksta potrebnog za razvoj matematičke kompetencije djece rane predškolske dobi, stječem uvid u sadržaje i područja koje obuhvaća matematika...

Zainteresirala me pomisao projekta na temu matematike u svakodnevnom životu.

 

Literatura:

  1. Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

 

G. Matić Šarić, str. sur. psihologinja

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2023 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.