Pravilna prehrana od začeća preko dojenačkog perioda i perioda malog djeteta , preduvijet je za optimalan rast i razvoj, a  time i za formiranje zdrave odrasle osobe . Zato je ulaganje u taj period jako važno . Nepravilna prehrana pogotovo u fazama intenzivnog rasta utire put većini kroničnih bolesti djece i odraslih koje obilježavaju moderno doba . Radi se o bolestima poput pretilosti , atopijskim i autoimunim bolestima , kao i kroničnim bolestima crijeva . Poveznice između prehrane i kasnijim sklonostima bolestima brojne su i iz godine u godinu su sve izraženije . Pojava povišenog krvnog tlaka , pretilosti , bolesti krvožilnog sustava , dijabetesa u odrasloj dobi u posljedičnoj su vezi s prehranom od najranije dobi . Kasniji nepovoljan način života koji uključuje stres , pušenje , nastavak nepravilne prehrane kao i tjelesnu neaktivnost povećava ionako prisutan rizik . Pravilna prehrana u ranom djetinjstvu izravno i preventivno utječe na rast , kognitivni i tjelesni razvoj , ispunjenje genetskog potencijala pojedinca . Zato nam je u cilju stvaranje pozitivnih prehrambenih navika kao i pravovremeno , kvalitetno i razumljivo informiranje o novim spoznajama u prehrani roditelja i djece . Prehrana u dječjim vrtićima se zasniva na stručno ? znanstvenim spoznajama , raznovrsna je i adekvatno balansirana , znači pravilna .

Stoga je Vlada Republike Hrvatske 2006 . g . donijela Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece  od 2006 ? 2012. g ; gdje je treće poglavlje posvećeno pravilnoj prehrani djece.

Ljiljana Vučemilović i Ljuba Vujić ? Šisler su zdravstvene voditeljice u zagrebačkim vrtićima i uz pomoć stručnjaka iz raznih područja ( pedijatara , psihologa , nutricionista ) 2007 . g su izdale priručnik ? Prehrambeni standardi za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću ? jelovnici i normativi ? . 
Priručnik kao takav je iznimno vrijedan , edukativan materijal o prehrani djece predškolske dobi. 
Uvažavaju se klimatske i kulturološke osobitosti našeg područja. 
Iste autorice su 2009 . g objavile i knjigu ? Vrtićka kuharica ? sa receptima iz svakodnevne kuhinje u vrtiću.

Dijete treba imati tri glavna obroka i dva do tri međuobroka u danu i to slijedećeg rasporeda: zajutrak, doručak, ručak, užina i večera.

 

 OZNAKA  VRIJEME OBROKA (SATI)  OBROK

%

DNEVNIH

POTREBA

PREPORUČENE VRSTE HRANE ZA OBROKE

(ZA DJECU OD 1 DO 6 GOD.)

 1  6.30 - 7.00  ZAJUTRAK  10%  Mlijeko ili mlječni napici,čaj, žitne pahuljice, pecivo, keksi
 2  8.30 - 9.00  DORUČAK  25%  Mlijeko ili mlječni napici, žitne pahuljice ili kruh, namazi, mlječni namazi, namazi od ribe, mesne prerađevine ( naresci ), jaja, voće
 3  12.30 - 13.00  RUČAK  35%

 Juhe, kuhano povrće , variva od povrća, krumpira , mahunarki i žitarica , složena jela od mesa s povrćem, krumpirom i žitnim proizvodima, meso, perad, riba, jaja, salate, voće

 4  15.00 - 15.30  UŽINA  10%

  Mlječni i fermentirani proizvodi i napici, žitne pahuljice, kruh, namazi, voće, prirodni voćni sokovi, slastice

5 18.00 - 19.00 VEČERA 20%

Kuhana lagana jela od povrća, krumpira, žitni proizvodi s mesom, peradi, ribom, jajima, sirom, voće  salate od svježeg povrća, žitarice, mlječni i fermentirani proizvodi

 

 

Važni sastojci glavnog obroka su: lako probavljive vrste mesa , riba , jaja , žitarice i njihovi proizvodi , povrće. 

Važni sastojci međuobroka su: svježe i suho voće , povrće , mliječni i fermentirani proizvodi , sir , namazi od mahunarki , ribe , frape , manji komad kolača i dr. 

Tijekom dana obavezno treba nuditi tekućinu više puta , najbolje vodu .

 

OBILJEŽJA PRAVILNE PREHRANE SU :

  • INTEGRALNE ŽITARICE I NJIHOVI PROIZVODI 
  • PUNOMASNO MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI 
  • PUNOMASNI FERMENTIRANI I PROBIOTSKI PROIZVODI 
  • MAHUNARKE 
  • SVJEŽE DOMAĆE SEZONSKO VOĆE 
  • SVJEŽE DOMAĆE SEZONSKO POVRĆE 
  • SUŠENO DOMAĆE VOĆE 
  • LAKO PROBAVLJIVE VRSTE MESA 
  • SVJEŽE ZAČINSKO BILJE 
  • ZAČINI 
  • TEKUĆINA ? PITKA VODA TIJEKOM DANA 
  • DOBRO BALASIRANA I KOMBINIRANA PREHRANA

VAŽNOST IZGLEDA HRANE

Kod serviranja hrane bitno je voditi računa o estetici izgleda hrane , jela i stola . Lijepo uređen stol  budi želju i potrebu za hranom . 
Odrasli trebaju svojim znanjem pomoći djeci u usvajanju navika pravilne prehrane . O tome treba voditi brigu kod serviranja obroka djeci kako u dječjem vrtiću tako i u roditeljskom domu .

 

VRSTE HRANE KOJE SE NE PREPORUČUJU  U PREHRANI DJECE :

Plodovi mora, gljive, arašidi (kikiriki), ? light ? mliječni proizvodi, tvrde vrste margarina osim za pripremu hrane, gazirani napici, jaki začini ( ljuta paprika, papar i dr. ), grickalice ( čips, smoki, krekeri, štapići ) zvalaće gume, bomboni, lizaljke.

 

POMOĆ DJETETU KOD UVOĐENJA NOVIH NAMIRNICA U PREHRANU :

1 . Hrana ne smije biti ni kazna ni nagrada 
2 . Odrasle osobe ( odgojitelji i roditelji ) trebaju biti pozitivan model / primjer 
3 . Nove namirnice kombinirati sa starima 
4 . Nove namirnice uvoditi postupno jednu po jednu 
5 . Prije obroka ne davati grickalice 
6 . Staviti manju količinu hrane na tanjur 
7 . Hrana mora biti ugodna oku i nepcu ( izgled ? miris ? okus ) 
8 . Uključiti dijete u pripremu jela i stola 
9 . Djetetu povremeno dopustiti da samo odabere hranu koju voli 
10 . Ne požurivati dijete za vrijeme jela 
11 . Novo jelo ponuditi nekoliko puta da bi ga dijete prihvatilo , ali ne prečesto 
12 . Ne hraniti dijete dok je u šetnji i u kolicima , gleda TV

 

RAZLOZI ODBIJANJA HRANE :

  • razne bolesti 
  • rast zubića 
  • umor 
  • preobilni međuobroci 
  • hranjenje neposredno pred glavne obroke 
  • i drugo

 

Ako dijete dulje vrijeme jede količinski malo, ne dobija na težini, jede samo određenu vrstu hrane treba se posavjetovati s djetetovim liječnikom  i uključiti ga u timski rad. 
  
O pravilnoj prehrani možete saznati više u dječjem vrtiću, kod liječnika koji brine o djetetu, kao i  u navedenim priručnicima.

 

 Vlatka Tovernić, zdravstvena voditeljica

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2023 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.