Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djece prema raznim bolestima

 

Boravak djeteta na zraku

 

Važnost pravilnog odijevanja i obuvanja djece u ljetnom periodu

 

 

Jedna od bitnih zadaća zdravstvene voditeljice u dječjem vrtiću je i kontinuirana briga i skrb za očuvanje i unapređenje dječjeg zdravlja. Ona se provodi raznim metodama i sredstvima, a jedna od njih je i zdravstveni odgoj djece, roditelja i svih zaposlenih djelatnika vrtića. 

Boravak djece na zraku je dio svakodnevnih aktivnosti u sva četiri godišnja doba. Planira se u skladu s vremenskim uvjetima i dobi djeteta. 
Osnovna pravila pri planiranju su fleksibilnost i prilagodljivost. Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djece prema raznim bolestima. 

Omiljena zabava djece je igra i aktivnost na otvorenom ( terasa, park, šetnja, sportski teren, dječje igralište ). Kod igre na otvorenom djeca pokazuju radost i radoznalost, te razvijaju spoznaju i vještine na svim razvojnim područjima. Vrijeme je bitno zato što pruža djeci iskustva o boravku na zraku u svim godišnjim dobima. Djeca vole biti i na kiši i na snijegu. Boravak na zraku koristi zdravlju djeteta. 

Tjelesna aktivnost potiče također razvoj imuniteta. Kretanjem i trčanjem ubrzava se disanje, strujanje zraka je brže, pa se tako i bolje ? čiste ? dišni putovi.  Boravak na zraku preporučuje se i stoga što djeluje pozitivno na organe za kretanje, organe za disanje, krvotok kao i na živčani sustav, te na socijalizaciju djece i stvaranje pozitivne slike o sebi. Bitno je boraviti izvan zatvorenih prostorija, jer izlaganje suncu pomaže tijelu u resorpciji tvari koje su mu potrebne za iskorištavanje kalcija i fosfora koji su važni elementi u gradnji kostiju, zubića. Sunce podiže raspoloženje, potiče proizvodnju vitamina D, blagotvorno djeluje na neka upalna zbivanja kože.

Temperatura zraka ispod 0 nije kontraindikacija za boravak na zraku. Djeca mogu biti na igralištu i kod temperature do - 10 stupnjeva, te ako nema vjetra, magle i jakog jutarnjeg mraza. Aktivnosti na zraku se zimi planiraju u doba dana kad je najtoplije, između 10 i 14 sati. Mlađa djeca borave kraće, do 30 minuta, a starija mogu i do sat vremena ovisno o vremenskim prilikama. 
Roditelji se često pitaju neće li se djeca lakše razboljeti, ako budu zimi boravila vani, nego u toploj sobi. Odgovor je NE, a evo zašto: u zatvorenom prostoru radi loših mikroklimatskih uvjeta ( suhi zrak, smanjena vlaga ) dolazi do sušenja nosne sluznice, smanjenja lučenja sluzi, smanjuje se funkcija nosnih dlačica koje pročišćavaju zrak, pa stoga nečisti zrak ulazi u pluća. Puno djece na manjoj površini pogoduje lakšem prijenosu bolesti, a također i dulji boravak u zatvorenom prostoru. 
Najvažnije mjere prevencije bolesti su svakako boravak na zraku, svakodnevno provjetravanje prostorija gdje borave djece ( ne ? propuh ? ), kao i redovito pravilno pranje ruku.

 

VAŽNOST PRAVILNOG ODJEVANJA I OBUVANJA DJECE

 

ZIMSKI PERIOD:

 • različita odjeća za šetnje ili aktivnosti
 • praktična odjeća ( topla, meka ) koja zadovoljava higijenske zahtjeve i omogućava pravilnu regulaciju tjelesne temperature 
 • donje rublje treba biti pamučno ( koža može disati ), a gornji slojevi od sintetike 
 • temperatura ispod 0 obavezno skafander 
 • slojevito odijevanje kako se djeca prema potrebi mogu raskomotiti ili utopliti 
 • nepotrebno je djeci obući previše odjeće, jer se onda ona znoje 
 • kapa, šal, čizme i rukavice su obavezni 
 • rezervna odjeća i obuća su također obavezni ( ako bude potrebno presvlačenje ) 
 • preporuka je zaštita kože lica i usana odgovarajućim kremama ( hladnoća i refleksija sunčevih zraka ) 
 • nošenje sunčanih naočala sa UV zaštitom na snijegu, jer bjelina snijega lako zaslijepi 
 • odjeća i obuća ne smiju biti tijesne, uske, sputavati tjelesne pokrete, pritiskati dijelove tijela, izazivati natiske 
 • odjeća i obuća ne smiju biti ni prevelike ili preširoke, jer onda padaju s nogu ili se iskrivljuju noge 
 • neadekvatna odjeća i obuća loše utječu na djetetovu sigurnost i spretnost 
 • djecu starije dobi podučiti pravilnom disanju: udisati kroz nos, izdisati kroz usta 
 • šal ne stavljati preko nosa i usta, jer onemogućava normalno disanje

Pravilna izmjena prirodnih činitelja ( zraka, sunca, vode ), kao i pravilna prehrana , te izmjena aktivnosti i odmora primarni su uvjeti koji pozitivno utječu na djetetov rast i razvoj.

Vlatka Tovernić ? zdravstvena voditeljica

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2023 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.