MALI KORACI ZA VELIKE PROMJENE

Djeca svoje rođendane slave na razne načine: u igraonicama s prijateljima, kod kuće u užem ili širem obiteljskom krugu, te naravno i u vrtiću.

Donedavno su se rođendani u vrtiću slavili uz obilje slatkiša, grickalica, slatkih sokova ( često i gaziranih ) sa tortom ( provjerenih dobavljača ), jer što je rođendan bez torte?! Dovoljno je bilo sve to donijeti i proslava je mogla početi.

 

UOČENI PROBLEMI

Ponekad je u vrtiću i nekoliko rođendana u jednom danu, često se dogodi i u jednoj skupini djece, pa ne treba posebno naglašavati organizacione probleme koji iz toga proizlaze ( gdje adekvatno pohraniti slastice do uporabe?! )

Neki roditelji su na razne načine reagirali na rođendane: netko bi donio tortu, netko slatkiše, a netko je smatrao da torta ne treba, jer će biti torta u obitelji.

Rođendani se u vrtiću uvijek slave u periodu između doručka i ručka, uočeno je kako vrlo često slavljenici i njihovi prijatelji svoj apetit zadovolje komadićem torte i slatkišima, a kada dođe ručak ? koga još briga za ručak i tko je uopće više gladan?!

Vrtići su se susretali s raznim željama roditelja u svezi proslava rođendana.

Veliki problem leži u činjenici da vrtići kao odgojno ? obrazovne ustanove predškolskog karaktera podliježu strogim higijensko ? sanitarnim propisima koji vrlo jasno određuju standarde vezane uz hranu i prehranu djece. Iako su svi proizvodi imali uredne deklaracije, različiti izvori nabave, kao i čuvanje i distribucija tih proizvoda stavljali su vrtić u poziciju da mora preuzeti odgovornost za eventualne posljedice konzumiranja takvih izvana donešenih proizvoda. Zato je zabranjeno donošenje hrane i namirnica koje spadaju u visoko osjetljivu hranu ? kao što su torte i kolači, jer to može znatno povećati rizik nastanka izvjesnih crijevnih zaraza, pogotovo ? trovanja hranom ?.

Donošenjem novih prehrambenih standarda za planiranje prehrane djece u vrtićima

( Priručnik iz 2007.g. ) jasno su definirane smjernice i preporuke prehrane djece u svezi adekvatnijeg i kvalitetnijeg odabira namirnica. Upravo je u tom dijelu vrlo važna uloga vrtića u promicanju pravilne prehrane kao važnog činitelja u očuvanju zdravlja pojedinca, odnosno populacije.

Prije svega zbog zaštite zdravlja djece u vrtićima, ali i zaštite svih nas odgovornih u vrtićima pronađeni su drugi sigurniji i prihvatljiviji načini proslave rođendana u vrtićima.

 

MOŽE SE I DRUGAČIJE, ZDRAVIJE I LJEPŠE

 

ORGANIZACIJA PROSLAVE ROĐENDANA

Što se tiče proslave rođendana u organizacionom smislu treba se dogovoriti način proslave, te u to uključiti i roditelje i odgojitelje kao i djecu kako bi iznijeli svoje mišljenje i prijedloge.

Bitno je znati kakvi su stavovi roditelja kao odraslih osoba u svezi rođendana, ali i prehrane općenito, jer njihovi stavovi o tome utječu i na njihovo dijete.

Vrtić kao ustanova koja brine o zdravlju djece mora upoznati i roditelje i odgojitelje o novim spoznajama glede pravilne prehrane, pa tako i o kvalitetnijem načinu proslave rođendana. To ne znači da se tradicionalna rođendanska torta ne smije konzumirati, ali to treba ostati za obiteljski krug. Roditelji trebaju znati za zakonske propise kojih se Vrtići trebaju pridržavati u cilju zaštite zdravlja djece i odraslih, pa su zato na nivou vrtića izrađeni protokoli koji govore o tome.

 

ZAŠTO VOĆE UMJESTO TORTI?

Vodeći računa o tome što za svako dijete znači rođendan pokušali smo osmisliti proslavu rođendana koja za dijete znači radosni događaj, ali ne samo za slavljenika nego i za njegove prijatelje. Kako su u novim prehrambenim standardima date jasne smjernice i preporuke za djecu predškolske dobi  u kojima se voće nalazi u dječjem jelovniku svaki dan, to jasno označava njegovu važnost u pravilnoj prehrani.

Proslavom rođendana s voćem dajemo djeci iznova priliku da se upoznaju i nauče o voću što je važno ako želimo da se steknu pravilne prehrambene navike.

Svi znamo za izreku da se u društvu najbolje jede, a Vrtići imaju priliku pokazati kako vršnjaci mogu utjecati jedni na druge i iskoristiti to na najbolji mogući način.

 

DJECA ZAJEDNIČKI PRIPREMAJU PROSLAVU ROĐENDANA SVOM PRIJATELJU!

Zajednička priprema proslave rođendana daje i drugi smisao i cilj proslave.

Jela pripremljena od voća djeca mogu spremati sama ili uz našu pomoć ( što je još zanimljivije ). Ujedno se omogućuje djeci da se na siguran način s obzirom na razvojne mogućnosti estetski i kreativno izražavaju i slavljeniku daju najbolje moguće kreacije, a za koje znamo da su zdrave.

Voće koje se koristi za proslavu dogovara se s djecom, roditeljima i odgojiteljima.

I počinje zajednički rad pripreme, guljenja, čišćenja, sjeckanja i pranja voća ili povrća, tako da djeca dobro mogu usavršavati motoričke sposobnosti, a ujedno pazimo jedni na druge da se ne porežemo, jer si pomažemo međusobno. Tu su i naše tete, kao i tete kuharice.

Sve pripremljeno lijepo složimo i serviramo u maštanju bez kraja, uz čaše, salvete, lijepo uređen stol i balone proslava na koju su svi pozvani može početi. Zajednička fotografija i čestitke bit će sjećanje i uspomena na vrtićku proslavu rođendana. Često se tu nađu i kukuruzne pahuljice, rižine pahuljice, sušeno voće, a mogu se raditi i frapei ili prirodno iscijeđeni sokovi ? sve zdravo i puno vitamina.

Vrtići bi trebali njegovati takav pristup proslave rođendana, jer ovakvim radom dajemo djeci priliku  kreativnog izražavanja, upoznavanja i drugih zdravijih načina proslava rođendana. Dajemo priliku i roditeljima da kao naši partneri zajedno sa odgojiteljima postanu ravnopravni sudionici odgoja i obrazovanja svoje djece, promišljajući o novim, kvalitetnijim načinima življenja kako i vrtiću tako i u svojoj obitelji.

 

? MALE PROMJENE U OSNOVNIM POSTAVKAMA UTJEČU I  STVARAJU VELIKE PROMJENE KROZ DUŽE VRIJEME U PROMJENAMA PONAŠANJA CJELOKUPNOG SISTEMA! ? 

( BUTTERFLY EFFECT - EFEKT LEPTIRA )

  

Vlatka Tovernić ? zdravstvena voditeljica

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2023 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.