Tijesto milanez

( količina za 6 djece )

 

500 g tijesta ( špageta )
12 g brašna tip 850
25 g pirea od rajčice
3 g šećera
60 g šunke u ovitku
30 polumasnog sira
30 g suncokretovog ulja
3 g soli

 

Skuhati tijesto i ocijediti ga. Brašno lagano popržiti na ulju do zlatnožute boje i zaliti ga vodom.
Dodati pire od rajčica, sol i šećer.
Sve zajedno kuhati oko 30 minuta, jako polagano.
Umak mora biti slatkast i s dosta pirea od rajčice, radi bolje gustoće. Gotov umak preliti preko skuhane i ocijeđene tjestenine.
Poslužiti toplo, posuto sitno naribanim sirom.

Teleća ragu-juha

( količina za 1 dijete )

 
 
36 g teletine bez kosti
22 g mrkve
10 g graška
12 g cvjetače
10 g korabice
6 g korijena peršina
6 g korijena celera
2 g tijesta za juhu
Sol

 

Povrće očistiti, oprati i izrezati na sitne kocke. Meso samljeti ili izrezati na sitne kocke. Posoliti i staviti kuhati. Kad bude gotovo, ukuhati tijesto za juhu.

Panirani file oslića

( količina za 1 dijete )

 
 
50 g filea od oslića
1 / 10 jajeta
10 g brašna tip 850
5 g krušnih mrvica
5 g ulja
Sol

 

File oslića oprati, posoliti, panirati u brašnu, jajetu i krušnim mrvicama, te peći na ulju.

Rižoto od piletine

( količina za 1 dijete )

 

65 g piletine
40 g riže
30 g graška
25 g mrkve
10 g luka
2 g pirea od rajčice
5 g ulja
1 g lista peršina
 

Piletinu narezati na kockice. Na ulju popržiti sitno nasjeckan luk, te pirjati zajedno s piletinom. Kad tekućina ispari, dodati povrće, kosani list peršina i pire od rajčica. Pirjati uz miješanje i dodati rižu, te pirjati dok riža ne omekša. Po želji se može dodati parmezan.

Okruglice od šljiva

( količina za 1 dijete )

 
 
35 g brašna tip 850
90 g krumpira
45 g šljiva
1 / 10 jajeta
3 g ulja ( maslaca )
5 g krušnih mrvica
5 g šećera
Sol
Cimet

 

Oprati krumpir i skuhati ga u ljusci, pa oguliti i propasirati. Dodati brašno, sol, ulje, jaje i rukom zamijesiti tijesto. Dobiveno tijesto razvaljati i izrezati na kocke. U svaku kocku staviti opranu i od koštica očišćenu šljivu. Oblikovati okruglice i uvaljati ih u brašno. Okruglice kuhati u malo posoljenoj kipućoj vodi. Kad isplivaju na površinu, izvaditi ih i ocijediti, pa preliti lagano poprženim krušnim  mrvicama. Po želji se mogu posuti šećerom i cimetom.

Piletina u umaku od povrća

( količina za 1 dijete)

 
 
65 g piletine ( bijelo meso i zabatak )
20 g mrkve
10 g luka
3 g korijena peršina
3 g korijena celera
25 g svježe rajčice
15 g svježe paprike
4 g vrhnja za kuhanje
5 g ulja
1 g brašna tip 850
Sol
List peršina

 

Povrće očistiti, oprati i narezati na kockice, te pirjati na luku. Meso isto narezati na kockice, dodati povrću, te sve zajedno pirjati dok meso ne bude gotovo. Zgusnuti brašnom i vrhnjem za kuhanje, posuti nasjeckanim listom peršina.

Musaka od kiselog zelja i piletine

( količina za 1 dijete )

 
 
80 g kiselog zelja
5 g riže
60 g mljevene piletine
2 g pirea od rajčica
1 / 2 dl mlijeka
1 jaje
List lovora
Sol

 

Prokuhati kiselo zelje da omekša. Napola skuhati rižu, ispirjati meso, začiniti ga pireom od rajčica i listom lovora. Posudu namazati uljem i složiti dio zelja, prokuhanu rižu, pirjano meso i drugi dio zelja. Zaliti musaku razmućenim jajetom i mlijekom, te zapeći ( 20 ? 30 minuta ) u pećnici na 180 stupnjeva.
dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2023 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.