banermali.png
baner001.jpg baner002.jpg baner003.jpg baner004.jpg baner005.jpg baner006.jpg baner007.jpg baner008.jpg baner009.jpg baner010.jpg baner011.jpg baner012.jpg baner013.jpg

Bila jednom mama i tata zečić i imali su sedam malih zečića. Nisu znali koji bi od njih mogao biti pravi uskrsni zec. Uzeli su zato košaru punu šarenih uskrsnih jaja i pozvali svoju djecu. “Da vidimo koji će od vas biti pravi uskrsni zec!”, rekoše. “Ponesite ova jaja djeci!” 

     Prvi pristupi najstariji zec, zvani Dugouško. On uze zlatno jaje pa potrči s njim kroz šumu, preko proplanka, prepliva malo jezero, koje se nalazilo na putu, ponovno na livadu, pa sve do dvorišne ograde kuće u kojoj su stanovala djeca. Ona su za zeku, u vrtu, već pripremila gnijezdo. Dugouško uzme jaki zalet i jednim skokom preskoči ogradu. Ali jao! Nije dobro ocijenio, zalet je bio prevelik, on je prejako skočio, a jaje mu je pri tom udarilo u zemlju i razbilo se. Žalostan i pokunjen vratio se kući neobavljena posla. On nije bio pravi uskrsni zec.

    Sada je došao red na drugog zečića, zvanog Vrtirep. On uze srebrno jaje, pa potrči s njim kroz šumu. No, čim je stigao u šumu, s grane ga zovne vrana:”Zeko, što to nosiš? Pokaži mi!” “Nosim jaje za djecu. Zar ne znaš da već dolazi Uskrs?” Dok je on pričao, vrana je zgrabila jaje i odletjela s njim. Ni on nije bio pravi uskrsni zec.

    Došao je red i na trećeg zeca, koji se zvao Sladibrk. On uze čokoladno jaje, pa hop s njim kroz šumu! Na samom rubu šume, nadomak proplanku, dočeka ga vjeverica i upita:”Zeko, što to nosiš?” “Čokoladno jaje za djecu!” “Mmmm…”,reče vjeverica.”Daj mi da malo liznem, molim te!” Lizne ona, lizne zeko, lizne ona, lizne zeko – i u tili čas nestade čokoladnog jajeeta. Kada se Sladibrk vratio kući, tata ga je počipao za brkove, koji su još bili umrljani od čokolade, i rekao “Nisi ni ti pravi uskrsni zec!”.

     Dođe i četvrti zeko na red. On se zvao Šaro. Uze Šaro šareno jaje, pa s njim kroz šumu. Dođe do ruba šume, preko proplanka, pa sve do jezera. Pope se na brvno da s njim prepliva jezero. Dok je plivao zagleda se u svoju sliku što ju je primjetio na mirnoj površini jezera. No tada — buć!, pade mu jaje u vodu! Ni on nije bio pravi uskrsni zec.

     Peti zeko se zvao Meka Šapa. On uze plavo jaje, pa s njim kroz šumu. Stigne do ruba šume, prijeđe proplanak, stigne do jezera, prepliva jezero, i tek što je stigao na drugu stranu obale sretne ga lisica. ”Zeko, što to nosiš?”, upita ga lisica. ”Nosim djeci uskrsno jaje!”odgovori zec. “Daj mi ga malo, da ga pokažem svojoj djeci, lisičićima!”, molila ga je lisica. Lisičići se stadoše igrati jajem, kao s loptom. No, jednom jaje promaši, padne na kamen i razbije se. Ni Meka Šapa nije bio pravi uskrsni zec.

      Predzadnji zeko, Kratkorepić, uze žuto jaje, pa potrči s njih kroz šumu, preko proplanka, prepliva jezero, stigne na  drugu obalu, krene livadom prema kući gdje su stanovala djeca, kad susretne drugog zeca. On ga pozove da se s njim poigra. Kratkorepić prihvati igru. Ali usred igre najednom nestade zeca, a od jajeta ni traga ni glasa. Ni Kratkorepić nije bio pravi uskrsni zec.

     Sedmi zeko, najmlađi, zvao se Bjelko. On uze crveno jaje, pa potrči s njim kroz šumu. U šumi sretne vranu koja ga je zvala: ”Zeko, kud ćeš?”. “Nosim djeci jaje za Uskrs!”, odgovori zeko ne zaustavljajući se. Na izlazu iz šume dočeka ga vjeverica i htjede se poigrati s njm.No zeko joj odgovori da se žuri odnjeti djeci jaje za Uskrs. Sretno stigne do obale jezera. Stane na brvno da prepliva jezero. Kad je došao na drugu  obalu, dočeka ga lisica I htjeda ga pozvati  da pokaže jaje njenim lisičićima.No, zeko joj se ispriča I  reče kako žuri djeci da im odnese uskrsno jaje. Trčeći dalje sretne još jednog zeca. Kad ga taj pozove na igru, Bjelko mu reče:”Nije sad vrijeme za igru, žurim djeci, nosim im jaje za Uskrs!”, i odskakuće dalje. Ubzo stigne do ograde one kuće u kojoj su stanovala djeca. Djeca su u vrtu već pripremila gnijezdo za uskrsnog zec. Bjelko uze zalet, ni prevelik, ni premalen i preskoči ogradu baš kako treba. U vrtu je našao gnijezdo što su ga djeca  za njega pripremila. U njemu ostavi crveno uskrsno jaje. On je bio pravi uskrsni zec.

                                              

-V. Picht-

Kalendar događanja

Rujan 2019
19
Četvrtak
nema događanja
BuaXua Calendar

Eko-himna

Brojač posjetitelja


Trenutno

3
Online

19 Rujan 2019
Djecji vrtic "Dugo Selo" @ 2014.
X

Ups!

Nedozvoljeno kopiranje sadržaja!