banermali.png
baner001.jpg baner002.jpg baner003.jpg baner004.jpg baner005.jpg baner006.jpg baner007.jpg baner008.jpg baner009.jpg baner010.jpg baner011.jpg baner012.jpg baner013.jpg

Okruglice od šljiva

( količina za 1 dijete )

 
 
35 g brašna tip 850
90 g krumpira
45 g šljiva
1 / 10 jajeta
3 g ulja ( maslaca )
5 g krušnih mrvica
5 g šećera
Sol
Cimet

 

Oprati krumpir i skuhati ga u ljusci, pa oguliti i propasirati. Dodati brašno, sol, ulje, jaje i rukom zamijesiti tijesto. Dobiveno tijesto razvaljati i izrezati na kocke. U svaku kocku staviti opranu i od koštica očišćenu šljivu. Oblikovati okruglice i uvaljati ih u brašno. Okruglice kuhati u malo posoljenoj kipućoj vodi. Kad isplivaju na površinu, izvaditi ih i ocijediti, pa preliti lagano poprženim krušnim  mrvicama. Po želji se mogu posuti šećerom i cimetom.

Musaka od kiselog zelja i piletine

( količina za 1 dijete )

 
 
80 g kiselog zelja
5 g riže
60 g mljevene piletine
2 g pirea od rajčica
1 / 2 dl mlijeka
1 jaje
List lovora
Sol

 

Prokuhati kiselo zelje da omekša. Napola skuhati rižu, ispirjati meso, začiniti ga pireom od rajčica i listom lovora. Posudu namazati uljem i složiti dio zelja, prokuhanu rižu, pirjano meso i drugi dio zelja. Zaliti musaku razmućenim jajetom i mlijekom, te zapeći ( 20 – 30 minuta ) u pećnici na 180 stupnjeva.

Mramorni kolač

( količina za jedno dijete )

 

15 g brašna tip 850
5 g maslaca
7.5 g mlijeka
10 g šećera
1 / 6 jajeta
5 g čokolade ( kakaa u prahu )
Sol
Prašak za pecivo
Vanilin - šećer

 

Pjenasto umiješati maslac, šećer, žumanjak, vanilin – šećer. Zatim dodati mlijeko, te naizmjence dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanjka. Smjesu podijelite u 2 dijela. U jedu polovinu umiješajte kakao ili čokoladu i 1 žlicu mlijeka, a drugu ostavite žutu. Zatim stavljajte smeđu i žutu smjesu naizmjence žlicu po žlicu u namašćen i pobrašnjen kalup. Staviti u pećnicu i peći otprilike 60 minuta na 185 stupnjeva.

Miješano varivo s mesom

( količina za 1 dijete )

 
 
25 g graha
25 g ječmene kaše
20 g kukuruza
20 g krumpira
20 g mrkve
20 g svježe rajčice
15 g slanutka
45 g junetine
5 g korijena peršina
5 g korijena celera
2 g ulja
Sol
Češnjak
List lovora
List peršina

 

Slanutak i grah se prije kuhanja trebaju močiti nekoliko sati u vodi, a kuhaju se oko sat vremena, pa ih treba skuhati prije.
Namočiti ječam u blago posoljenu, toplu vodu i ostaviti nekoliko sati. Na ulje staviti narezanu junetinu, korijen celera i stabljiku, mrku, korijen peršina i češnjak, te pirjati uz miješanje. Dodati grahorice, kukuruz, krumpir, ječam i rajčicu, pa sve zaliti kipućom vodom. Staviti list lovora i sol. Kuhati oko 70 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja posuti nasjeckanim listom peršina.

Mesna rolada

( količina za 1 dijete )

 
 
40 g mljevene junetine
20 g mljevene svinjetine
1 / 10 jaja
1 tvrdo kuhano jaje
5 g krušnih mrvica
3 g luka
2 g ulja
2 g pirea od rajčica
Sol
Češnjak
List peršina

 

U mljeveno meso dodati ulje, jaja, luk, sol, češnjak, pire od rajčica, nasjeckani list peršina, te izmiješati i razvaljati.
U sredinu umetati tvrdo kuhano jaje, zamotati kao roladu i premazati s malo ulja. Staviti peći u prethodno nauljen lim za pečenje.

Kukuruzni žganci

( količina za 1 dijete )

 
 
50 g kukuruzne krupice
5 g ulja ili maslaca
250 ml vode
Sol

 

U 250 ml ključale vode dodati po želji 5 g maslaca i postepeno sipati 50 g kukuruzne krupice uz miješanje.
Žganci su kuhani nakon 20 do 30 minuta, kada se više ne hvataju za stjenke posude. Preporuka je da žganci prije jela odstoje oko 10 minuta.

K U T A K    Z A   S M I J E H


 

ZAŠTO IMAMO PREZIME?

Da znaš tko si, jer neki imaju isto ime. (A.M. 6 g.)

Kad ides preko granice da mama može reći prezime preko kartice. (E.M.6 g.)

Kalendar događanja

Srpanj 2018
18
Srijeda
nema događanja
BuaXua Calendar

Eko-himna

Brojač posjetitelja


Trenutno

2
Online

18 Srpanj 2018
Djecji vrtic "Dugo Selo" @ 2014.
X

Ups!

Nedozvoljeno kopiranje sadržaja!